هشتمین کاروان ترویج بهره وری ویژه الگوی کشت ملی با موضوع "سنجش، پایش ومدیریت خاک" همزمان با روزهای جهانی خاک و بیمه در روز دوشنبه پنجم آذرماه سال جاری در 493 شهرستان کشور توسط موسسه آموزش و ترویج کشاورزی و با همکاری معاونت آب وخاک و صندوق بیمه کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت زراعت، روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی و همت و تلاش مدیریت های هماهنگی ترویج سراسر کشور برگزار شد.
دکترقاسمی معاون سازمان تات و رئیس موسسه آموزش و ترویج کشاورزی ضمن برشمردن 11 کارکرد خاک از نظر سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) نقش آن را در امنیت غذایی و تعدیل تغییر اقلیم بسیار مهم برشمرد. ایشان تغییر کاربری اراضی، فرسایش، شوری، کمبود ماده آلی، آلودگی و فقر زیستی را مهمترین چالش های کیفیت و حاصلخیزی خاک بیان نمود.
قاسمی کمبود کربن آلی خاک را به عنوان یکی از مسائل و چالش های کشور بیان و راه کار بهبود این وضعیت را ترویج کشاورزی حفاظتی، کم خاک ورزی و حفظ بقایای گیاهی بیان نمودند. ایشان آلودگی خاک با انواع آفت کش ها و سموم کشاورزی را یکی دیگر از چالش هایی دانست که کشاورزی کشور با آن مواجه است و ازفقر زیستی به عنوان آخرین چالشی که کیفیت خاک را تهدید می کند نام برد. قاسمی توجه به شعار روز جهانی خاک(سنجش، پایش و مدیریت خاک) را برای حفظ خاک لازم و ضروری بیان نمود.
درآخر از تمام دست اندر کاران برگزاری کاروان، از جمله سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت آب و خاک، صندوق بیمه کشاورزی، معاونت زراعت، روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان همکاران درون سازمانی و وزارت کشور، وزارت دادگستری، وزارت آموزش و پرورش، سازمان حفاظت محیط زیست و انجمن علوم خاک ایران به عنوان همکاران برون سازمانی تقدیر و تشکر نمود.
صفدر نیازی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی دوعنصر آب و خاک را بسیار مهم دانست و یکی از عوامل مهم کاهش حاصلخیزی خاک را کمبود ماده آلی نام برد. ایشان اهمیت انجام آزمایش خاک و آنالیز آن را بسیار مهم قلمداد کرده و از کشاورزان و مدیران دولتی خواست تا دراجرای پروژه پزشک خاک که توسط سازمان خواربار وکشاورزی ملل متحد (FAO) پیگیری می شود همکاری نمایند. ایشان نسخه نویسی کود و سموم، براساس آزمایش های آب و خاک را راه حل کاهش آلودگی انسانی خاک برشمرد و ابراز امیدواری کرد تا خاک را برای نسل های آینده حفظ کنیم.
علیرضا نیکویی مدیرکل دفتر امور اقتصادی و دبیر کمیته تدوین و نظارت الگوی کشت ملی لزوم توجه بیشتر مسئولین به خاک اشاره نمود و بیان کرد ایران دربحث حاصلخیزی خاک دچار مشکل است. ایشان بیان نمود یکی از مهمترین نکاتی که در کنار الگوی کشت بایستی مورد توجه قرار گیرد، تناسب اراضی است که این تناسب هم باید از منظر اقلیم و هم از منظر نوع خاک به آن توجه کرد. و یکی از دلایل عملکرد پایین کشاورزان، عدم توجه به تناسب اراضی است بطوریکه محدودیت های پارامترهای خاک را در نوع محصول درنظر نمی گیریم و با یادآوری وجود سامانه تناسب اراضی از کارشناسان خواست به این مهم دقت نمایند.
در ادامه تمامی استان های کشور ضمن ارسال گزارش های تصویری گزارشی از کاروان را برای بینندگان شبکه برکت ارائه نمودند.